Windows 7 udløber

Microsoft har meddelt, at Windows 7 har slutdato for forlænget support den 14. januar 2020. Maskiner, der ikke kan holdes opdateret, udgør en væsentlig sikkerhedsrisiko og bør derfor udskiftes. Herunder har vi samlet svar på de fleste spørgsmål, der kan opstå:

 

Hvorfor sker dette nu?

Hvert Windows-produkt har en livscyklus. Livscyklussen begynder, når et produkt kommer på markedet, og ophører når der ikke længere ydes support på det. Supporten kan inddeles i to faser: generel- og forlænget support. På Microsofts hjemmeside kan du se en oversigt over, hvor hvert Windows produkt befinder sig i denne livscyklus. https://support.microsoft.com/da-dk/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

 

Er det muligt at opgradere?

I nogle tilfælde vil det være teoretisk muligt at opgradere en Windows 7 maskine til Windows 10, dog kan dette ikke anbefales af følgende grunde:

  1. de fleste maskiner med Windows 7 vil være minimum 4 år gamle, når den forlængede support udløber. CGM anbefaler udskiftning af maskiner, der er ældre end 4 år
  2. omkostningerne til teknisk assistance for en opgradering / reinstallation vil ofte overstige værdien af en ny maskine
  3. opgraderinger resulterer ofte i problemstillinger, som kræver teknisk assistance – det kan være til netværksopsætning, printeropsætning, antivirus m.m.
  4. ældre maskiner har ofte ikke de nødvendige ressourcer til at køre Windows 10 tilfredsstillende

 

Hvordan får jeg mine maskiner udskiftet?

CGM er behjælpelig med nye maskiner til klinikken. Du kan altid kontakte vores salgsafdeling for at få et tilbud på opgaven. Du kan købe maskiner hos andre leverandører, så længe de opfylder minimumskrav til systemet.

 

Fordele ved udskiftning af Windows 7

Windows 10 er den nyeste version af Windows til arbejdsstationer og har en lang række fordele over Windows 7. Ud over at systemet er hurtigere og mere brugervenligt, oplever vi langt færre tekniske problemer med Windows 10. Fx har vi færre supportkald på Windows 10 maskiner ift. fx antivirus, printerproblemer og systemnedbrud.

 

Hvad er risikoen

Udskiftning af Windows 7 er vigtigt for klinikkens it-sikkerhed. Når Microsoft stopper med at udsende sikkerhedsopdateringer, vil maskinen hurtigt blive sårbar over for fremtidige sikkerhedstrusler.

Selvom Windows 7 udkom for 9 år siden, opdages og rettes der stadig sikkerhedshuller i systemet.

Som det er i dag, udsender Microsoft derfor ca. én gang om måneden sikkerhedsopdateringer til Windows 7. Disse opdateringer lukker sikkerhedshuller, der enten er nyopdagede eller der opstår som følge af nye programmer, der installeres.

Ud over risikoen for sikkerhedsbrud på selve styresystemet, forøges risikoen også over tid, via de programmer der er installeret på maskinen. Ofte stopper programmer som Adobe, Java og de fleste browsere med at understøtte udløbne versioner af Windows, hvorefter disse programmer i sig selv bliver en sikkerhedsrisiko.

I 2017 oplevede vi at Wannacry-angrebet nedlagde både store og små organisationer, som stadig anvendte Windows XP, der også var udløbet. Mere end 300.000 computere blev på verdensplan berørt af angrebet. Her var der dog en del held involveret, da en fejl fra angribernes side betød, at man centralt fra kunne stoppe Wannacry, der ellers ville have været katastrofal for bl.a. hele det engelske sundhedsvæsen NHS. Risikoen for at noget lignende ville kunne ske for Windows 7, vil blive forøget i tiden efter udløb af den forlængede support.

 

Hvad med GDPR?

Med introduktionen af Persondataforordningen (GDPR) er det vigtigere end nogensinde at holde styr på klinikkens it-sikkerhed. Alt tyder på, at organisationer, der oplever sikkerhedsbrud som følge af forældet og dårligt vedligeholdt it-udstyr, vil blive sanktioneret væsentligt hårdere af myndighederne.

 

Vil mine instrumenter virke med Windows 10?

Ældre software versioner til instrumenter vil oftest skulle opgraderes. Du skal derfor tage kontakt til leverandøren, såfremt du er i tvivl om, om dine instrumenter kan fungere med Windows 10.